M&S

Duke


Duke - rakija od soka jabuke. Ovo staro francusko piće je poznato kao konjak od jabuke.
Sok jabuke koji dobijamo hladnim ceđenjem 5 sorti tačno odbranih jabuka, u određenom procentu zastupljenosti nakon fermentacije koja u sebi sadrži 5 do 6% alkohola, destilišemo u našim tradicionalnim bakarnim kazanamima. Za zagrevanje kazana se isključivo koristi čisto drvo kao gorivo koje jedino u prirodi daje pravilan molekularan raspored toplote i poseban ukus konačnom destilatu.
Destilacija i starenje se radi po originalnoj recepturi kao što se radi Francuski Kalvados.
Prva destilacija fermentisanog soka se odvija u našim kazanima do male alkoholne jačine – mekog destilata između 30 i 35% vol.
Druga destilacija- redestilacija meke rakije se radi u trodelnoj frakciji gde se odbacuje prva i treća frakcija (glava i rep) a ostavlja se samo telo (srednja frakcija) koja je najkvalitetniji deo destilata jabuke. Alkohona jačina je od 70 do 72%vol.
Sazrevanje našeg DUKE destilata jabuke odvija se u hrastovim buradima, od francuskog hrasta od 6 do 8 godina , uz pretakanje nakon 4 godine u potpuno novu hrastovu burad.
Ovakav metod zrenja našeg destilata daje rakiji intenzivan ukus na barrique jer od hrasta dobija diskretnu količinu tanina i veoma bogatu količinu lignina kao i drugih sastojhaka iz hrasta. Veoma izražene voćne note na jabuku, vanilu i sušeno voće a boja je crveno ćilibarna karakteristična za konjak.
Nakon ovakvog starenja dobija se prefinjeno piće , koje svojim mirisom i ukusom stimuliše i inspiriše svaki lep trenutak pun svakodnevne radosti.
Tako nastaje DUKE – stara rakija od soka jabuke.
Konzumira se pre glavnog jela ali se preporučuje i u toku jela uz ribu, rakove, školjke, pileće pečenje i dezerte.

Istraživanje

Maharije Simić je daleke 1876. godine počeo proizvodnju za svoje potrebe, od najkvalitetnije sorte madžarke koja se do dan danas održala. Uz veliki trud i rad sa pola hektara Maharije i njegovi potomci proširili su voćnjake da bi danas porodica Simić imala sedam hektara.

Sedam generacija su birane najbolje sorte sljiva. Svaki pedalj zemlje u voćnjacima je generacijama proučavan i analiziran, svako stablo je provereno, svaka šljiva koja se pokupi u voćnjacima je odabrana, sve je to rezultiralo da godinama podrum proizvodi najbolje od najboljeg. Upravo zato su količine ogranične.
Pravi majstori za proizvodnju rakije se nikada ne zadovoljavaju postignutim; oni imaju viziju, oni pomeraju granice dostignutog, oni stalno uče, postavljaju nove ciljeve, naporno rade i uvek traže nove izazove. Ovde se tradicija, porodična strast, znanje i veština spajaju sa modernim načinom proizvodnje i najvišim standardima kontrole kvaliteta.
Voćnjaci porodice Simić podeljeni su u dve oblasti od kojih se obe nalaze na obroncima planine Tare prva u selu Kokošici, a druga oblast u selu Draksin. Sastav zemljišta u ove dve oblasti je takav da uvek obezbeđuje ujednačen kvalitet.
Količina sunca i padavina obezbeđuju maksimalno zrenje voća i kvalitet lekovitog bilja. Odabir 15 vrsta raznovrsnog lekovitog bilja po kom je Tara poznata porodica je radila tri generacije. Danas se proizvode dve najkvalitetnije lekovite travarice pod vlastitim brendom Stara M&S Travarica i Stara M&S Lincura.

Selekcija

Milorad i Stojanka Simić temeljno poznaju proizvodnju rakije i poseduju nos i nepca sposobna da razlikuju veliki broj različitih ukusa.
Njima se posle pet godina starenja donose proizvodi na ekspertizu, da odluče koji će ponovo da se vrate na starenje još pet godina, tako da se posle deset godina dobija finalni proizvod (finall natural plum brendy).

Oni odlučuju u kom podrumu i u kojim buradima će se vršiti proces dozrevanja rakije.
Tehnologija neka se menja, ali tradicionalni ukus i kvalitet moraju ostati isti. Samo tako će se još dugo u svakoj kapi starih rakija iz podruma Simić kucati ljubav i snaga predaka.
Duga tradicija, veština, znanje i posvećenost porodice Simić, stalna briga o kvalitetu, sve su to činioci kojima Stara M&S prepečenica, Stara M&S Drenovača, Stara M&S Klekovača, Stara M&S Travarica, M&S Medovina, Persona-malina M&S, M&S Žuta dunja, M&S Kajsija, M&S Viljamovka, M&S Borovnica, M&S Lincura duguju svoj jedinstven, neuporediv, prirodan ukus koji ih odvaja od vrhunskih pića.


Sve je to proučavano generacija i doprinelo vrhunskom kvalitetu rakija kakve se danas proizvode u Podrumu Simić.